جلسه بررسی موانع تجارت با اسپانیا توسط امور بین الملل اتاق ایران با همکاری اتاق مشترک بازرگانی ایران و اسپانیا با حضور اعضای اتاق مشترک در روز سه شنبه 20 شهریورماه1397 برگزار گردید. در این جلسه به بیان مشکلات و موانع تجارت با اسپانیا پرداخته شد.
آقای دکتر کرباسی، معاون امور بین الملل اتاق ایران با اشاره به تحریم های یک جانبه امریکا علیه ایران اشاره کردند: بازگرداندن تحریم ها علیه ایران توسط دولت ترامپ بر فعالیت بسیاری از شرکتهای اروپایی در ایران تاثیر گذار بوده است. با وجود قول های اتحادیه اروپا مبنی بر سر پا نگه داشتن معاهده برجام و حفاظت از شرکتهای اروپایی فعال در ایران در مقابل تهدید های آمریکا، بسیاری از شرکتهای اروپایی از کار با ایران سر باز زدند.
برخلاف بسیاری از شرکتهای اروپایی که پس از دور اولیه تحریم ها حاضر به ادامه همکاری با ایران نشدند، شرکتهای اسپانیایی شیوه دیگری را در این خصوص در پیش گرفتند. حیات کشور اسپانیا به صادرات آن وابسته است. به همین منظور در صورت فراهم بودن شرایط مناسب در کشور بسیاری از شرکتهای اسپانیایی ایران را یکی از بازارهای مورد نظر جهت صادرات خدمات و کالا در نظر دارند.
در ادامه آقای دکتر طاهری رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و اسپانیا به موارد زیر اشاره کردند:
اتاق مشترک بازرگانی ایران و اسپانیا در نظر دارد در ماه های آتی جلسه ای درخصوص تسهیل امور بازرگانان در کلیه جنبه ها با حضور سفیر و رایزن بازرگانی اسپانیا در ایران و همچنین سفیر جدید ایران در اسپانیا برگزار نماید.
ایشان درخصوص تجارت با اسپانیا به سه نکته مهم اشاره نموده، که می توان با تکیه برآنها بر ادامه روابط امیدوار بود و پتانسیل های موجود را در نظر گرفت.
1-امضای نقشه راه Roadmap ایران و اسپانیا میان وزیر بازرگانی در وزارت اقتصاد، صنعت و رقابت و رئیس ICEX اسپانیا و معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران و رییس TPO
2- تفاهم نامه امضا شده میان بیمه اعتبار صادرات اسپانیایی CESCE و صندوق ضمانت صادرات ایران EGFI
3- همکاری تنگاتنگ با انجمن SERCOBE جهت حل مشکلات بانکی و تهاتر میان ایران و کشورهای اروپایی.
این موارد در جلسه ای که در اتاق ایران با حضور سفیر ایران، تشکل ها، معاون امور بین الملل اتاق ایران و شرکتهای خصوصی با معاون دیپلماسی وزارت امور خارجه آقای دکتر انصاری مطرح و به صورت پروپوزال از طرف اتاق مشترک بازرگانی ایران و اسپانیا به وزارت امورخارجه ارسال شد. همچنین در روند پیگیری طرح، جلسه ای در دفتر آقای انصاری در خصوص ارتباطات مالی پولی بحث شد تا راه حل های موجود مورد بررسی قرار گیرد.
در ادامه اعضای حاضر ضمن معرفی خود به مشکلات موجود پرداختند، به عقیده اعضای حاضر در جلسه شرکتهای اسپانیایی علاقمند و مستعد جهت کار و تجارت با ایران هستند. در ادامه نظرات اعضای محترم حاضر در چند محور کلی بیان می شود.
1- دپوی کالاهای اساسی در مبادی گمرکی
2- استعلام از OFAC، در خصوص تجارت با شرکتهای خارجی از جمله اسپانیا این استعلام می تواند از طرف ایشان انجام شود تا با خیال آسوده تر نسبت به ادامه فعالیت با ایران ترغیب شوند.
3- تهاتر، یکی از روشهایی که در کوتاه مدت می توان از آن استفاده نممود گرچه در درازمدت ممکن است سبب فساد شود.
4- حمل و نقل زمینی، تردد کامیونهای ایران به اسپانیا با "پروانه های تردد" انجام می گیرد و در سال جاری تنها 150 پروانه تردد از طرف دولت اسپانیا برای ایران صادر شده است، تا آخر ماه اگوست سال جاری کلیه پروانه های تردد سال 2018 به پایان رسید و کامیونهای ایرانی امکان تردد به خاک اسپانیا را ندارند.
5- نوسانات نرخ ارز، با توجه به نوسانات غیرمتعارف نرخ ارز بیشترین صدمه به شرکتهای داخلی وارد می شود. تثبیت و واقعی شدن نرخ ارز می تواند سیاست های پیش رو یک واحد حقوقی را مشخص و به واقعی شدن قیمت ها کمک کند.
6- عدم شفافیت و تغییر قوانین یکی از معضلات بزرگ است و نه تنها کار را در مراحل مختلف برای بخش خصوصی دشوار می سازد بلکه ورود سرمایهگذار خارجی را دچار مشکل میکند.
7- حل مشکلات ویزا برای بازرگانان، مشکلات ویزا به خصوص ویزای بلند مدت برای بازرگانانی که قصد فعالیت با کشور اسپانیا را دارند یکی از بزرگترین معضلات موجود است.
در نهایت آقای طاهری با اشاره به قانون بهبود فضای کسب و کار بر الزام دولت در خصوص کمک های همه جانبه کلیه ارگان های دولتی تاکید کردند و ادامه دادند این امر یک قانون است و دولت در این خصوص می بایست تمام تلاش خود را بنماید. امید است با پیگیری های اتاق بازرگانی ایران و اتاق های مشترک این امر محقق گردد.
در همین راستا اتاق بازرگانی ایران و اسپانیا در نظر دارد کمیته پیگیری با حضور اعضای علاقمند تشکیل دهد، و جلسات متعددی در این امور برگزار نماید.